joi, 11 septembrie 2014

Cum sa renaști dupa divort

   În jurul meu în ultima vreme vin din ce în ce mai mulți oameni care tocmai au ieșit dintr-o relație lungă/căsnicie. Și, cum eu însămi am făcut o astfel de experiență în umă cu ceva ani, am simțit să scriu despre asta,  pentru cei care au nevoie.
Experiența mea nu a fost tocmai ușoară, mai ales pentru o ființă care nu știe "cum să nu mai iubească" și în special în condițiile în care eu trebuia să am tăria să închei. Apoi, ușor-ușor, am învățat că poți să iubești în continuare, cât de mult vrei, dar de la distanța necesară încât să nu vă mai răniți...
Dar primul pas este:

1. Detașează-te de situație:
După divorț sau o relație "de cursă lungă", unii se lasă prinși în povestea "eu-ea/el", "dacă făceam/dacă nu făcea...", "ce-ar fi fost dacă..." etc. și toate astea rulează on and on, nepermițându-ți să îți iei pauza necesară pentru a putea privi lucrurile lucid. Cu alte cuvinte, deși fizic ai ieșit din relație, în realitate..ești tot acolo!(Unde se duce mintea acolo ajunge energia - spune un vechi proverb chinez -  si e adevarat! ). În alt mod spus, dacă tu rulezi în continuare în mintea ta scenarii despre fosta relație, ești în continuare ÎN relație. Când alegi să iți concentrezi atenția pe alte lucruri, dai situației timp "să respire" și astfel lucrurile ți se pot prezenta apoi dintr-o alta perspectivă.
Cum să te detașezi?

Începe activități noi: un curs de creație (pictură, desen, olărit, dans, un instrument muzical etc.). călatorii cu prietenii, meditație, diverse jocuri sau sporturi noi...
 Când dai posibilitatea laturii tale creative sau puse pe joacă să se manifeste, emoțiile ți se vindecă ușor-ușor, iar prin ceea ce creezi ai ocazia să eliberezi o parte din sentimentele cu care te confrunți. Despre călătoriile cu prietenii nu e cazul să explic prea mult, doar îți amintesc că nu e indicat să îi bombardezi cu povești despre FOSTA relație, pentru ca tocmai ai ieșit din ea. Deci, nu mai ești acolo :) ...

2. Fă curățenie în dulapuri.
După ce o vreme ai făcut lucruri benefice pentru sufletul tău, e vremea să te confrunți cu adevărul: relația/căsnicia ta cu fostul partenea/a s-a încheiat. Așadar, cel mai ușor pentru tine este să dai la o parte toate obiectele care țin de el/ea sau de relația voastră. În acest moment al vieții tale, fiecare obiect de acest gen îți provoacă amintiri - mai mult sau mai puțin plăcute -  și te ține "agățat/ă" de persoana de care te-ai despărțit. Dacă situația cere să mergeți pe drumuri diferite, atunci a "persi'ti" în aceste amintiri nu-și mai are rostul: ia o cutie mare, strânge toate lucrurile care au pe ele "eticheta" EX sau eu+EX și pune-le frumos în cutie. Apoi, trimite-i-le pe cele care îi aparțin, decide dacă îi trimiți și obiectele comune (playere, accesorii, etc.) iar obiectele care-ți aparțin dar sunt legate de relație dă-le afară din casă: aruncă-le, donează-le, vinde-le, sau orice altceva face ca ele să nu mai fie în preajma ta. Asta include și folderele din calculator cu chestii care vă/îi aparțin. Fă-ți curaj să renunți la astea pentru a-i curăța energetic mediul și pentru a face loc la nou: nou nu înseamnă neaparat un nou partener/ă, dacă nu ești pregăti/ă, ci poate însemna chiar o nouă perspectivă asupra relației, un nou început pentru sufletul tău.

3. Dă-ți voie să fii liber/ă
În anii în care ai fost în acea relație ți-ai creat anumite comportamente sau ai făcut anumite lucruri doar pentru că îi plăceau lui/ei. Asta nu înseamnă neapărat că  ai făcut compromisuri, ci poate ai iubit suficient de mult înct să faci ceva pentru celălalt doar petru că...poti. Acum, însă, nu mai e cazul să le repeți din nou și din nou, dacă nu-ți fac cu adevărat plăcere: spre exemplu, dacă, bărbat fiind, te-ai obișnuit ani de zile să renunți la ieșirea după serviciu cu băieții, doar pentru vroiai/îți era drag/situația o cerea să mergi acasă la soția ta, acum ai libertatea de a te bucura de asta și de a împărtăși cu prietenii tăi cîteva momente de distracție, pentru a te destresa. Poate, pentru unii, asta nu compensează anumite bucurii ale relației, dar dă-ți voie să te pui în situații noi și să creezi experiențe noi în viața ta. Asta înseamnă și schimbare rutinei zilnice.

4. Scrie despre ce simți.
După primii trei pași, poate a trecut ceva timp de la momentul despărțirii. E vremea să-ți reevaluezi sentimentele. Ia un jurnal sau o bucată de hârtie și începe să scrii despre ceea ce simți cu privire la fosta relație. Răspunde-ți în scris la întrebările:
Ce simt?
 De ce?
Ce m-a condus aici?
Ce pot face să schimb situația actuală/ Ce pot face să mă schimb?
Ce-mi doresc pentru viitor?
 Scrisul este un bun mod de autoevaluare, când este făcut cu sinceritate și spontaneitate. Asta înseamnă să scrii primele idei și răspunsuri care îți vin și să nu-ți cenzurezi nicio părere (nu te vede nimeni, iar cu tine poți fi sincer/ă). De asemenea, scrisul e o formă de terapie - poți elibera cu ușurință gânduri sau sentimente care se cer eliberate.

5. Reprogramează-te.
Te-ai detașat o vreme de situație, ți-ai făcut curățenie în dulapuri, ți-ai schimbat rutina și ai vorbit sincer cu tine despre ceea ce simți. Poate în acest proces au apărut deja schimbări în viața ta, poate chiar cineva nou...În oricare situație, aspectele ce țin de fostele relații e bine să fie asimilate și vindecate înainte de a trece cu adevărt mai departe. A venit vremea să observi și să admiți că:
a. Nimeni nu e vinovat pentru că lucrurile s-au întâmplat așa: fiecare a acționat la momentul respectiv cum a putut și a știut mai bine, cum i-a permis conștiința lui/ei să acționeze, și cu siguranță experiența comună a avut un rost  care poate deja a fost înțeles sau care poate încă scapă înțelegerii tale dar e bine să ai încredere că există un dar în ceea ce s-a întâmplat.
b. Fiecare este responsabil pentru modul în care decurg lucrurile în relația lui: dacă ele nu merg bine și dacă viața de cuplu în general nu a fost pentru tine un punct forte, înseamnă că există niște convingeri care te aduc în această situație.
Spre exemplu, am întâlnit pacienți care aveau convingerile:
" Nu știu cum să trăiesc cu altcineva"
 "Nu știu cum să FIU în cuplu"
" O relație de cuplu îmi complică viața/ nu mă lasă să-mi fac misiunea'
etc.
Toate acestea trebuie verificate, descoperite și deprogramate, iar în loc trebuie aduse sentimentele de  
cum este sa fii într-un cuplu armonios, 
cum este să îți îndeplinești misiunea pe lume fiind în cuplu, 
ce înseamnă să trăiești armonios cu un partener/ă
ș.a..Acest lucru se face in prin terapie holistica.
 Este bine să adopți atitudini care să susțină o relație de cuplu, pentru a nu-ți mai sabota relația la nivel subconștient. Trebuie evaluate teama de a iubi/de a te lăsa iubit/ă, eventuale promisiuni de a rămâne în celibat, din alte experiențe etc. Toate acestea duc la un comportament "anti-relație" - indiferent cât de bun/ă ai fi tu și cât de faină ar fi persoana de lângă tine.
Este bine să-ți dai timp pentru o astfel de "curățenie interioară"  și pentru lucru cu tine înainte de  atrece în altă posibilă relație de cuplu. Poți să îți aloci timp pentru o ședință de consiliere holistică și să urmezi programe de vindecare pe tema asta ( Te pot ajuta Tehnica de curatare si recalibrare a corpului emotional si Tehnica de armonizare a relatiilor ). Deși lucrul cu tine individual este foarte bun în situațiile astea, totuși ajutorul din exterior poate să îți aducă perspective noi și e bine să îți permiți să ți-l acorzi.
c. Iartă-ți fostul pertener/ă si iartă-te pe tine pentru fosta relație.
Ăsta este un pas vital pentru a putea trece mai departe: găsește darurile pe care ți le-a adus prin prezența sa (trebuie să fie ceva!) si darurile pe care i le-ai oferit, apoi dă-i drumul să plece din viața ta.
Nu îți poți învăța inima să nu mai iubească și nici nu este necesar. Poți să păstrezi în continuare o inimă iubitoare și sentimente calde pentru toate persoanele din viața ta, oferindu-le in același timp libertatea de a nu-ți fi alături, dacă așa ați decis.
Te poate ajuta: TEHNICA DE VINDECARE AFECTIVA ( click pe imagine pentru a asculta)

Fragment in cartea PASI PENTRU O VIATA SEDUCATOARE.
Comanda cartea aici.


Daca ti-a fost util articolul, sustine informatia de calitate:


Multumim!

Cu drag,

Cristiana Dragomir
Terapeut si consilier holistic
(Soul Healing)
Tel: 0746 165 813
E-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu