sâmbătă, 13 septembrie 2014

Ce este energia? Terapia cu lumina, explicata

Energia luminoasa

        "Suntem permanent si total inconjurati de unde de energie electromagnetica (care calatoresc prin univers cu o viteza incredibila) , fiecare avand specifice o anumita lungime de unda si o anumita viteza de vibratie (frecventa). Aceste unde alcatuiesc spectrul electromagnetic din care lumina (si implicit culorile) reprezinta doar o mica parte, alaturandu-se razelor Gamma, razelor X, razelor ultraviolete, razelor infrarosii, microundelor, undelor radio si TV, etc. (Vezi figurile de mai jos !)
Culoarea "izvoraste" din lumina, care este o forma de energie electromagnetica. 
                         
Lumina nu calatoreste singura, ci insotita de alte energii

         Conform filosofiei asiatice, in corp exista 7 centre de energie (Chakre)(Chakra este cuvantul sanscrit pentru "roti").
         Acestea sunt ca niste spirale de energie, fiecare fiind legata de celelalte. Daca iti poti imagina chakrele ca un set de rotite , ele ar fi ca rotitele dintr-un ceas: fiecare trebuie sa se miste lin si cu o viteza constanta pentru ca ceasul sa functioneze corect. La fel, starea de bunastare, de sanatate a fiintei umane, este atinsa atunci cand se atinge un echilibru al acestor energii. Cromoterapia poate ajuta la reechilibrarea acestor "rotite" prin utilizarea culorilor adecvate (fiecare din culorile spectrului solar este lumina pura care are o anumita lungime de unda, astfel incat, fiecare culoare are energia sa proprie. 
Energia asociata fiecarei din culorile spectrului solar rezoneaza cu energia cate unei chakre a corpului).

        Daca ne putem imagina lumina calatorind in unde ca valurile unui ocean, aceste valuri ar avea proprietatile de frecventa si lungime de unda.
Pentru a beneficia e efectele vinecarii prin energia luminii, programeaza-ti o sedinta Soul Healing


Frecventa

        Frecventa unei unde este data de numarul complet de unde care trec printr-un punct in fiecare secunda si se masoara in cicli pe secunda.

        Sa luam un exemplu pentru a usura intelegerea: valurile inalte de 10 m ale unui ocean care se lovesc de tarm la fiecare 5 secunde au o frecventa de 5, in timp ce valurile de 10 m ale unui ocean care se lovesc de tarm la fiecare 10 secunde au o frecventa de 10. Cu cat mai frecvente sunt valurile, cu atat mai inalta este frecventa. Deci : cu cat mai inalta este frecventa unei culori, cu atat mai aproape sunt valurile undei energiei (au lungimea de unda mai mica). (Vezi figura de mai jos !)


Rosul are o frecventa de aproximativ 430 trillioane de vibratii pe secunda,
in timp ce violetul are o frecventa mult mai mare.
(Fiecare unda violeta trece printr-un punct mult mai repede decat fiecare unda rosie.)



      • Culorile cu cea mai inalta frecventa sunt - violet - indigo - albastru
      • Culorile cu cea mai joasa frecventa de unda sunt - galben - orange - rosu

        Cantitatea de energie dintr-o unda luminoasa este direct proportionala cu frecventa sa , astfel incat, o unda luminoasa cu o frecventa mai mare are o energie mai inalta decat o unda luminoasa de joasa frecventa.

Lungimea de unda
 

             

        Lungimea de unda este distanta strabatuta de o unda intr-un timp egal cu o perioada T.

        Revenind la exemplul anterior cu valurile oceanului, putem defini lungimea de unda ca distanta dintre 2 valuri succesive calculata atunci cand trec prin acelasi punct. Intr-un ocean plin de valuri care sunt la 10 metri distanta unele de celelalte, putem spune ca lungimea de unda este de 10 metri, iar intr-un ocean cu valuri care se afla la 30 de metri distanta unele de celelalte lungimea de unda va fi de 30 de metri. Cu cat mai mare e distanta care separa doua valuri, cu atat lungimea de unda va fi mai joasa.



lungimea de unda

        Acelasi lucru se aplica si luminii. Rosul are o lungime de unda de 700 nanometri (o unda strabate doar 7 zeci de milionimi dintr-un metru) in timp ce violetul are o lungime de unda mai joasa (fiecare unda violet va strabate o distanta mai mare)."

Lungime de unda mai joasa=frecventa mai inalta (N.A.)



"Spectrul luminos vizibil



        Spectrul luminos vizibil consta in curcubeu (ROGVAIV: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo, violet.) Cele 7 culori ale spectrului au fiecare lungimi de unda si frecvente diferite. Rosul este la capatul cel mai de jos al spectrului, avand o lungime de unda mare, dar o frecventa mica, in timp ce violetul se afla la capatul superior, avand o lungime de unda mai mica dar o frecventa inalta.

        Aceste 7 culori devin vizibile cand in fata unei raze de soare este plasata o prisma. Cand lumina trece prin prisma, ea se divide in cele 7 culori prin fenomenul de refractie. Refractia este cauzata de schimbarile de viteza pe care le suporta o unda luminoasa atunci cand schimba mediul. (Lungimile de unda si frecventele diferite ale culorilor fac ca ele sa se separe si sa devina vizibile cand traverseaza o prisma.)


Prin fenomenul de refractie, raza luminoasa care trece printr-o prisma
se divide in cele 7 culori ale spectrului solar

          Noi suntem apti sa vedem o mare varietate de nuante. Retina noastra are in componenta sa 3 tipuri de receptori ai culorii sub forma de conuri care nu pot detecta decat 3 din aceste culori, si anume, culorile primare (rosu, verde si albastru). Aceste 3 culori sunt insa amestecate in proportii diferite, creand toate celelalte culori pe care noi le vedem. Cand lumina cade asupra oricarui obiect colorat, acesta va absorbi doar acele lungimi de unda care corespund structurii sale atomice. Restul lungimilor de unda se vor reflecta, dand obiectului culoarea pe care noi o vedem. (Astfel, culoarea unui obiect este un indiciu clar asupra structurii atomice a obiectului respectiv.) In retina, ele vor fi convertite in impulsuri electrice care vor fi trimise catre creier, unde vor fi decodificate.




Pentru a beneficia e efectele vinecarii prin energia luminii, programeaza-ti o sedinta Soul Healing



Cum putem vedea culorile ?



        Lumina este conditia care ne ajuta sa percepem ceva din punct de vedere vizual. In intuneric deplin, nu vedem nimic, cu atat mai putin culorile.

        Intrucat fiecare entitate are o anumita constructie moleculara, anumite culori sunt absorbite iar altele sunt reflectate. Razele luminoase reflectate ajung la retina care are in componenta sa mai multe tipuri de celule receptoare (celule cu conuri si celule cu bastonase). Celulele cu bastonase sunt raspunzatoare doar de distingerea luminozitatii (ele ne pot da indicii in obscuritate si pe intuneric cand percepem totul intr-un vag ton albastrui). Celulele cu conuri sunt cele care fac posibile formarea senzatiilor de culoare si sunt de trei tipuri, corespunzatoare celor trei culori primare (rosu, verde si albastru). In retina, razele luminoase vor fi convertite in impulsuri electrice care vor fi trimise catre creier, unde vor fi decodificate, facandu-se analiza si sinteza lor. Stimularea egala a celor trei tipuri de celule cu conuri este raspunzatoare de formarea senzatiei de "alb", stimularile inegale a lor duc la formarea diferitelor si numeroaselor senzatii cromatice, iar lipsa stimularii coincide cu senzatia de "negru".
 

Cercetari asupra culorilor si rezultate obtinute



        Faptul ca culorile ne influenteaza este indubitabil. Semnificatia culorilor a fost cercetata si rezultatele au fost utilizate in merchandizing, vanzare, decorarea casei, crearea mediului de lucru, industrie, cultivarea plantelor, nutritie, fizica, fiziologie, psihologie si arta.
Cercetari in practica medicala conventionala (care dovedesc posibilitatea utilizarii luminii in scop terapeutic):


        Majoritatea oamenilor sunt sceptici fata de efectele cromoterapiei, desi, unii profesionisti fac apel la culoare in anumite tratamente. De exemplu, copiii prematuri cu icter sunt tratati cu ajutorul unei reactii chimice declansata prin expunerea timp de cateva zile la lumina albastra. Relatia dintre lumina albastra si icter incepe sa fie bine inteleasa din punct de vedere stiintific. (Kaiser, '84)

        Iata cateva exemple de studii , cercetari sau articole publicate pe aceasta tema :

      • studiul lui Vreman "Light-emitting diodes: a novel light source for phototherapy"
      • Creamer and McGregor de la St John's Institute of Dermatology, London UK au publicat un articol in ianuarie 1998, intitulat "Photo (chemo) therapy: advances for systemic or cutaneous disease"
      • Griffiths de la University of Manchester, UK, a publicat in iulie 1998 articolul "Novel therapeutic approaches to psoriasis"
      • in octombrie 1998, The Archives of General Psychiatry a adaugat 4 articole despre terapia prin lumina
Cercetari in domeniul psihologiei


        In studiul culorii si luminii mediului inconjurator condus de profesorul de arte vizuale Harry Wohlfarth si Catharine Sam de la University of Alberta, a fost modificata culoarea mediului a 14 copii intre 8 si 14 ani cu severe handicapuri si tulburari comportamentale. El a dispus interschimbarea nuantelor de galben si albastru cu portocaliu, alb, bej si maro si inlocuirea luminii fluorescente cu unele cu spectru total. Dupa o schimbare de culoare si luminozitate, comportamentul agresiv al copiilor s-a diminuat si presiunea sangelui a scazut. Interesant a fost ca aceleasi efecte s-au inregistrat si la copiii orbi si la cei cu vedere normala. Acest fapt sugereaza ca energiile colorate actioneaza pe cai care depasesc vederea. O ipoteza ar fi ca neurotransmitatorii din ochi transmit informatia despre lumina la creier chiar si in absenta vederii si ca aceasta informatie elibereaza un hormon din hipotalamus care are numeroase efecte asupra dispozitiei, claritatii mentale si nivelului de energie.

        Rose H.Alschuler si Berta Weiss Hattwick au avut studiat desenele copiilor mici o lunga perioada de timp dupa care au concluzionat ca : uzul frecvent al culorii albastru implica autocontrolul si reprimarea emotiilor, rosul dezvaluie exprimarea neinhibata, galben se asociaza cu infantilismul si dependenta, verde exprima echilibru si putine impulsuri emotionale, o natura simpla si necomplicata. Intr-un studiu similar, Atsushi Asari defineste semnificatiile a 12 culori si 17 combinatii de culori printr-o metoda asemanatoare cu cea a lui Alschuler si Hattwick . Cele doua studii au gasit un acord deosebit in ceea ce priveste semnificatiile acordate culorii purpuriu, asociate cu boala sau moartea.

Reactiile generale la culoare
          In linii mari, tonurile din zona rosu al sistemului primar al culorilor sunt numite calde, in timp ce acelea din zonele verde si albastru sunt numite reci. Acesti termeni sunt mai curand relativi dacat absoluti. Faber Birren defineste aceasta trasatura a culorilor prin asocierea lor cu 2 stari : culorile calde sunt active si excitante (tonurile de rosu), iar cele reci sunt pasive si calmante (albastru, violet, verde). De asemenea, el sustine ca culorile luminoase sunt active, in timp ce acelea intunecate sunt pasive. Cercetatorii moderni japonezi au evidentiat cu precizie aceasta. De exemplu, Choku Akashi (1986) a demonstrat prin rezultatele cercetarilor sale ca rosul e adesea perceput ca fiind activ si poate fi corelat in anumite circumstante cu agresivitatea. In contrast cu culorile calde, cele reci sunt inactive si pasive. Faber Birren mentiona ca diviziunea spectrului in culori calde si reci poate fi legata de personalitatea umana. Caldura si raceala sunt calitati dinamice, caldura semnificand contactul cu mediul, iar raceala, retragerea in sine. Persoanele extrovertite iubesc culorile in general si le prefera pe cele calde in particular, iar persoanele introvertite nu sunt prea entuziasmate de culoare si prefera culorile reci. Emotional vorbind, rosul excita, albatrul calmeaza. Aceasta complementaritate exista si la nivel fizic si fiziologic. Culorile rosii tind sa creasca tensiunea musculara, sa stimuleze sistemul nervos autonom, in timp ce verdele si albastrul relaxeaza tensiunea. Aceste conexiuni directe exista intre creier si corp, reactiile avand loc independent de gandire sau deliberare. (Birren '55)
         
Jaensch a descoperit ca oamenii pot fi grupati in doua categorii: cei care sunt mai sensibili la capatul cald al spectrului solar si cei care sunt mai sensibili la cel rece. Subiectii dominati de culorile calde sunt caracterizati de o relatie mai intima cu lumea perceptibila vizual, fiind deschisi si receptivi la influentele exterioare. Ei par sa isi faca loc cu mai multa usurinta in mediul social. Viata lor emotionala este caracterizata de sentimente clade, sugestibilitate si stari afective puternice. Toate functiile mentale sunt integrate rapid. In relatia subiect-obiect accentul este pus pe obiect. Subiectii dominati de culorile reci au o atitudine de detasare si de respingere fata de lumea exterioara. Ei gasesc ca e dificil sa se adapteze noilor circumstante si sa se exprime liber. Din punct de vedere emotional ei sunt reci si rezervati. In relatia obiect-subiect accentul cade pe subiect. (Dr. Maria Rickers-Ovsiankina (In Faber Birren Color Psychology and Color Therapy))
Testele colorate


           Psihologia conventionala respinge orice presupunere ca culoarea ar putea influenta in veun fel complexa personalitate umana. Totusi, unii psihiatri folosesc teste cu culori in combinatie cu alte tipuri de teste pentru a stabili un diagnostic. (Valey 1980). Culoarea este cel mai adesea asociata cu afectivul sau emotionalul, ca fiind opuse partii intelectuale. Testele de culoare mai cunoscute sunt: "Rorschach Inkblot Method" (1921), the "Color Pyramid Test" (CPT) (1950 - Max Pfister), si "Color Test" (1948 - Max Luscher) .
         Unul dintre cele mai recente studii este "Color Communication" care apartine japonezului Choku Akashi. El a urmarit timp de 8 ani (la 80 de oameni, copii si adulti), relatia dintre emotii si preferintele pentru anumite culori, folosind tabelul sau colorat (compus din 36 de culori, combinate cate 2).


    Cercetarile din domeniul agriculturii vin si ele in sprijinul evidentierii puterii culorilor. Iata cateva exemple:




    1. Michael Kasperbauer, un cercetator de la US Agricultural Research Service Center in Florence, South Carolina, a demonstrat ca folosind folii rosii de plastic sub plantele de bumbac si rosii , productia a crescut cu 15-20% fata de stilul clasic care folosea folii negre sau transparente. Deasemenea, napii cultivati sub folii albastre au avut o aroma mai puternica decat cei crescuti sub folii verzi. Analiza napilor crescuti sub folii albastre a evidentiat faptul ca au o concentratie sporita de "glucocinolates" si de vitamina C.

    2. Kasperbauer si echipa sa au investigat legatura dintre culori si controlul daunatorilor. Michael Orzolek de la Pennsylvania State University a dovedit ca acestia sunt atrasi de galben si indepartati de rosu sau albastru. Aceste rezultate isi gasesc ecoul in cercetarile lui Babbitt (cu un secol mai devreme) care a scris"The electrical colors which are transmitted by blue glass often destroy the insects which feed upon plants." (Boyce N. Rainbow Growing. New Scientist. 24 October 1998.)

    Istoria culorii




            Eforturile lui Mankind de a vindeca cu ajutorul luminii sunt vechi de cand istoria dar bazele teoriei moderne a culorilor s-au pus de catre oamenii de stiinta ai secolului al XVII-lea.

             Isaac Newton (1642-1727), a fost primul care a demonstrat (cu ajutorul faimoaselor sale experimente cu prismele) ca lumina este un amestec al culorilor vizibile ale spectrului solar. El a intarit acest rezultat dovedind ca, atunci cand banda celor 7 culori traverseaza o prisma reversa, culorile se recombina formand lumina alba.

            Celebrul scriitor german, Johann Wolfgang von Goethe a studiat fenomenul culorilor timp de 20 de ani inainte de a publica "Zur Farbenlehre" (Teoria culorilor) in 1810. Goethe a identificat cele 3 culori primare: rosu, albastru si galben si a fost primul care a descris efectele psihologice ale culorilor.


            O influenta majora a avut-o in secolul XIX Edwin Babbitt. Nascut in 1828 la New York, Babbitt a compus in 1878 capodopera "Principles of Light and Color". Babbitt a fost un entuziasmat de culoare care a explorat efectele terapeutice ale culorii.

            Ghadiali Dinshah (1873-1966), un naturalist american din India, si-a petrecut multi ani cercetand efectele culorii, punand la punct filtre colorate si lampi, aplicand cunostintele sale stiintifice (extrase din descoperirile lui Goethe si Newton) pentru folosirea culorii in tratarea bolilor fizice. Munca sa este probabil cea mai vasta si detaliata decat oricare alta din acesta perioada.

            Epoca de glorie a cromoterapiei a durat pana la descoperirea penicilinei, in 1938,cand, prin amplificarea folosirii antibioticelor (a caror rezultate in vindecare erau mult mai rapide decat cele obtinute prin utilizarea culorilor), cromoterapia a pierdut teren, lucru sustinut si de lipsa recunoasterii unor protocoale de cercetare. Insa, ca o metoda necostisitoare, simpla, lipsita de durere si stres, cromoterapia merita sa fie reluata in considerare.




    Cromoterapia

            

            Traim intr-o lume in care culoarea ne domina viata, inconjurandu-ne oriunde ne-am afla. Acesta planeta minunata nu contine toate culorile minunate ale curcubeului fara un motiv bine intemeiat. Nimic de pe pamant nu este rodul intamplarii si tot ce este natural are un scop. Culoarea nu face exceptie de la asta. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa devenim mai constienti fata de culoare si fata de modul in care ea actioneaza asupra noastra. Data viitoare cand sunteti intr-un restaurant priviti decorul. Culorile sunt stralucitoare si distractive. Credeti ca designerii au ales aceste culori doar pentru ca dvs.sa va simtiti fericit cat sunteti acolo ? Nu numai ca doresc asta, dar ei stiu in plus ca toate culorile luminoase ca rosul, portocaliul, galbenul stimuleaza sistemul nervos si cresc apetitul. Va aduceti aminte de momentele insorite ale verii cand stateati la plaja dupa cum v-a recomandat doctorul sau poate bunica cu intelepciunea ei batraneasca ? Stiti de ce se acorda atata importanta bailor de soare ? Nu atat bronzul obtinut conteaza cat absorbtia culorilor din razele de soare de catre organism. Cunoasteti sentimentul de melancolie care ne cuprinde uneori toamna si ca motivele acesteia trebuie cautate in zona lipsei de lumina solara si a culorilor deschise ? Toate aceste idei se asociaza cu un vechi principiu numit "terapia prin culoare".

            Vechii egipteni, chinezi si indieni credeau in cromoterapie. Egiptenii se scaldau si beau apa "terapeutica" expusa indelung la razele soarelui intr-un recipient din sticla pictata. Chinezii recurgeau la colorarea fetei pentru stabilirea diagnosticului. Medicina ayurvedica, originara din India, considera ca chakrele (un fel de plexuri nervoase localizate la diferite niveluri ale corpului) actioneaza ca prisme redand si amplificand culorile care ne inconjoara. In zilele noastre, cercetatorii recunosc ca intr-adevar culorile au efecte puternice asupra psihicului uman, iar prin intermediul psihicului asupra dispozitiei si sanatatii.


     



            Cromoterapia se bazeaza pe faptul ca functiile psihologice raspund la diverse culori. Cum se intampla aceasta exact ? Glanda pineala (atasata creierului) controleaza ritmul zilnic al vietii. Cand lumina patrunde in ochii nostri (piele) , ea traverseaza cai neurologice spre aceasta glanda pineala. Diferitele culori (date de lungimile de unda si frecventele diferite) sunt conectate cu arii anume ale corpului nostru si au efecte diverse asupra functiilor fizice si psihice. Exemplul dat mai sus cu utilizarea galbenului, rosului si portocaliului in fast-food-uri este doar una din modalitatile in care acest principiu lucreaza.

            Desi nu suntem constienti de asta, ochii nostri si corpul nostru se adapteaza constant la lungimile de unda ale luminii care ne inconjoara. Prima noastra experienta colorata este de cand am fost bebelusi si ne aflam in uter, unde eram inconjurati de un roz protector si confortabil. Apoi, in experientele copilariei , asociem cu culori primele noastre procese de invatare. Pe masura ce devenim maturi atasam diverse sentimente, amintiri si intelesuri anumitor culori iar acestea pot deveni scenarii in subconstientul nostru. Putem construi apoi prejudecati legate de culori care ne fac fericiti, tristi sau au o conotatie amenintatoare pentru noi.

            Experientele cotidiene (fie ele pozitive sau negative) au un efect asupra noastra. Experientele negative se pot manifesta in timp la nivel fizic, ca boli. De exemplu, sa presupunem ca am fost, de-a lungul timpului, pusi in situatia de a ne simti incapabili, dintr-un motiv sau altul, sa ne exprimam gandurile, sa ne exprimam sentimentele sau nevoile. Aceasta se poate manifesta ca o problema la nivelul chakrei gatului (care e legata in plan spiritual cu capacitatea de autoexprimare). Astfel, daca autoexprimarea a fost blocata, energia nu va mai curge lin in aceasta arie. Lucrul cu culoarea adecvata poate ajuta la dizolvarea sentimentelor negative, la deblocarea si echilibrarea corpului.
            Exista numeroase modalitati de utilizare terapeutica a culorilor, insa le vom mentiona doar pe cele mai populare:

    • utilizarea vestimentatiei colorate
    • apa solarizata
    • expunerea la lumina colorata
    • meditatia asupra culorilor
    • respirarea culorilor


            Cromoterapia poate fi utila pentru orice fel de problema, fie ea, fizica, mentala, spirituala, emotionala sau pur si simplu pentru relaxare.Culoarea poate fi folosita pentru echilibrarea energiilor din corpul nostru si evitarea posibilelor probleme. Ea poate fi un catalizator al proceselor de vindecare. Cromoterapia poate fi utilizata in siguranta pe langa orice alt tratament medical sau terapie ortodoxa.


    Efectele culorilor asupra fiintei umane
    Podul londonez Blackfire
            Acest pod londonez era renumit deoarece era podul preferat al unui mare numar de sinucigasi care preferau sa-si curme viata aruncandu-se in apele Tamisei. Dupa revopsirea sa din negru (culoarea initiala) in bleu - verde deschis, numarul sinuciderilor a scazut foarte mult, fapt pus de catre specialisti pe baza noii sale culori, recunoscuta pentru efectele sale sedative si relaxante.








    ROSU - Vitalitate, curaj, inceredere in sine
    • Potrivit atunci cand trebuie sa faci fata unei zile solicitante sau cand te simt secat de energie sau lipsit de vlaga. Rosu energizeaza la toate nivelele. Ne conecteaza cu corpul nostru. Orice lucru care trebuie inceput are nevoie de vitalitatea rosului. 
    • Trasaturi de personalitate: curajos, increzator, umanist, plin de vointa, spontan, onest, extrovert.
    • Are drept efect stimularea neuronilor, a glandelor endocrine si a nervilor senzoriali. Creste circulatia sangelui, are efecte subtile dar intense in ceea ce priveste guvernarea functiilor creierului, a sistemului nervos si a multor procese fiziologice si biochimice. Datorita efectelor sale invioratoare , pentru uzul terapeutic general sunt recomandate doze moderate de rosu insotite de albastru si verde. Aplicarea luminii rosii, monocromatice grabeste cicatrizarea si vindecarea tesutului
    ORANJ - Fericire, incredere, resurse sporite
    • Aduce bucurie zilelor noastre si creste pofta de viata. Oranjul este cel mai bun stimulent emotional. Ne conecteaza cu simturile noastre , ne ajuta sa indepartam inhibitiile si ne face independenti si sociabili.. 
    • Trasaturi de personalitate: entuziast, fericit, sociabil, energic, sportiv, constructiv. 
    • Efectul sau pozitiv principal consta in cresterea imunitatii corpului (cresterea rezistentei fata de infectii). Cel mai mult este utilizata in vindecarea spasmelor si a rigiditatii. Deasemenea joaca un rol important in cresterea ratei metabolismului, in fortifierea plamanilor, a splinei si a pancreasului. Creste pulsul dar mentine normala tensiunea. Din punct de vedere psihologic, oranjul este utilizat pentru inducerea entuziasmului.
    GALBEN - Intelepciune, claritate, stima de sine
    • Ne ofera claritate in gandire, creste constiinta de sine, stimuleaza interesul si curiozitatea. Galbenul e legat de abilitatea de a percepe si a intelege. Ne conecteaza cu mentalul nostru.
    • Trasaturi de personalitate: simt al umorului, optimist, increzator, practic, intelectual.
    • Ajuta mecanismul motor al corpului. El fortifica musculatura si faciliteaza functiile digestive. Uzul sau prelungit duce la aciditate, colici sau hemoroizi. Absorbtia in exces de radiatii galbene poate da palpitatii si delir. Utilizarea acestei culori e insotita de o crestere generala a inteligentei si claritatii mentale.
    VERDE - Echilibru, dragoste, autocontrol
    • Ajuta la relaxarea muschilor, nervilor si a gandurilor. Ne curata si echilibreaza energetic, oferindu-ne un sentiment de reinnoire, pace si armonie. Ne conecteaza la dragostea neconditionata si echilibreaza intreaga fiinta.
    • Trasaturi de personalitate: intelegator, autocontrolat,adaptabil, simpatetic, milos, generos, iubitor de natura, romantic.
    • Determina dilatarea arteriala. Absorbtia sa excesiva are efecte daunatoare asupra tesutului muscular si a glandei pituitare. Din punct de vedere psihologic, verdele are un impact pozitiv, inducand gandirea pozitiva. Este prescris de aceea in managementul stresului.
    ALBASTRU - Cunoastere, sanatate, capacitate de decizie
    • Este o culoare relaxanta mental, avand un efect de linistire asupra sistemului nervos. Este ideal pentru problemele de somn, copiii hiperactivi, etc. Ne conecteaza la gandirea holistica, dandu-ne intelepciune si claritate, imbunatatind comunicarea si vorbirea.
    • Trasaturi de personalitate: loial, diplomat, afectuos, inventiv, pasator, prudent.
    • Creste rata reactiilor metabolice si e folosit adesea in vindecarea ranilor. Asigura un efect de linistire mentala sprijinind insa starea de constienta atunci cand este utilizata in practicile de meditative.
    INDIGO - Intuitie, misticism, intelegere
    • Energia indigo ne conecteaza cu inconstientul nostru, oferindu-ne experienta de a fi o parte din intregul univers. Intareste intuitia, imaginatia, puterea psihica, creste activitatea de visare.
    • Trasaturi de personalitate: neinfricat, intuitiv, practic, idealistic, intelept, vindecator.
    • Relaxeaza si incetineste activitatea sistemelor neuro-muscular, cardiovascular si limfatic.
    VIOLET - Frumusete, creativitate, inspiratie
    • Ne purifica gandurile si sentimentele , oferindu-ne inspiratie. Ne conecteaza cu sinele spiritual dandu-ne intelepciune si putere interioara.Creste talentul artistic si creativitatea.
    • Trasaturi de personalitate: leader, bun si corect, umanitar, simt al autosacrificiului, vizionar, creativ, puternic mental.
    • Utilizat cu succes in mentinerea nivelului concentratiei de potasiu din corp. Anumite radiatii (cu o frecventa inalta) a acesti culori inhiba formarea tumorilor. Deasemenea, tine sub control apetitul.



    Pentru a beneficia e efectele vinecarii prin energia luminii, programeaza-ti o sedinta Soul Healing
    Alte studii:
    Study Sept. 1993: Full Spectrum Light Outshines Others in Classroom
    From Brain/Mind Bulletin, Sept. 1993, p.6

    Study Nov. 1987: Full Spectrum Classroom Light and Sickness in Pupils
    Letter published in THE LANCET, November 21, 1987

    Study June 1999: Sunlight could perk up kids' grades, store profits
    By Carrie Peyton, Bee Staff Writer, Sacramento Bee, June 28, 1999

    Study Nov. 1999: Study Says Natural Classroom Lighting Can Aid Achievement
    By Kenneth J. Cooper, Washington Post Staff Writer, Friday November 26, 1999; Page A14

    Study Oct. 1945: Effects of Ultraviolet Radiation on Physical Fitness
    by Robert M. Allen, A.B. and Thomas K. Cureton, Ph.D. Urbana, IL
    Reprinted from the Archives of Physical Medicine, October 1945, Volume XXVI, pp. 641-644"

    Sursa: http://psihologice.3x.ro/Cromoterapie.html (Multumesc!)

    Cu drag,
     Cristiana Dragomir 
    Terapeut holistic & Coach

    (Light Healing, ThetaHealing, Angel Healing)
    Tel: 0746 165 813
    E-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com
    Youtube:CRISTIANA DRAGOMIR 

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu