vineri, 14 august 2015

Muzica lui Gheorghe Iovu modifică matricea ADN-ului uman?


Din nou vorbim despre efectele terapeutica si armonizatoare ale muzicii, o tema ezbatuta pe larg in cursul SUCCESUL CA STIL DE VIATA - MODULUL 10 
"Melodii care vindecă insomnia
Bănăţeanul, născut la Deta pe 23 iunie 1952, a practicat timp de 31 de ani una dintre cele mai periculoase meserii din lume. El s-a aflat printre cei care trebuiau să execute lucrări de întreţinere şi reparaţii în uriaşele rezervoare de combustibil ale Petrom. Cobora cu masca pe figură, îmbrăcat cu un costum special, într-un mediu extrem de toxic, după ce verifica în prealabil cu o făclie aprinsă dacă mai este pericol de explozie, înainte ca oamenii din echipa sa să se apuce de lucru. În paralel cu ciudata sa meserie, Gheorghe Iovu s-a apucat să studieze muzica. A urmat cursuri de canto şi chitară clasică, din cadrul Şcolii Populare de Artă din Timişoara. În 1975 şi-a înfiinţat chiar şi o formaţie vocal-instrumentală, denumită KIMO, după iniţialele membrilor. După pensionarea pe motive medicale, Iovu s-a apucat serios de muzică obţinând şi câteva premii la festivalurile locale. În 1994 a achiziţionat o orgă Roland. Tot în acelaşi an, a concertat în faţa Colegiului Medicilor din Timişoara, fiind remarcat de şeful Clinicii de Psihiatrie, care a avut ideea de a-i pune pe pacienţii săi în contact cu muzica fostului scafandru petrolier. Iar rezultatele nu au întârziat să apară. S-a constatat că muzica lui Iovu este bună împotriva insomniilor şi poate aduce liniştirea nervilor, în cazul unor pacienţi agitaţi. Astfel, această metodă de calmare a devenit o terapie suplimentară, pe care au preluat-o şi alte clinici de profil, cum ar fi Căminul Spital de Neuropsihiatrie de la Călugăreni, unde pacienţii se relaxează pe muzica terapeutică compusă de bănăţean.
Cu ceva timp în urmă, Iovu a fost plecat mai multe săptămâni din ţară, cu ocazia unor concerte în Arizona. Când s-a întors, a observat că Filodendronul lui, pe care îl crescuse de mic, stătea să moară. I-a cântat acestuia trei zile la rând, iar planta şi-a revenit şi a început să facă din nou frunze. Beneficiile muzicii terapeutice „marca Iovu” sunt resimţite şi de pacienţii unui cabinet de stomatologie, unde lucrează soţia lui. De două sau de trei ori pe săptămână, compozitorul merge şi le cântă suferinzilor în sala de aşteptare sau în timp ce medicul le plombează măselele. O extragere de măsea pare mult mai uşor de suportat. Durerea este ţinută la distanţă pe cât posibil.
Iovu mai cântă şi la un bar din Timişoara, de unde clienţii pleacă mai fericiţi.
Şi pentru că muzica lui se împleteşte cu o mare generozitate, bănăţeanul obişnuieşte să facă turnee pe cont propriu prin ţară şi să cânte gratuit pentru trecători. Astfel de spectacole au loc în Piaţa Sfatului din Braşov. „Oamenii, în special străinii, se apropie şi îi vezi cum se luminează la faţă. Unii dintre ei se opresc în loc zeci de minute să asculte, ne-a spus compozitorul. Tinerii se îmbrăţişează. Alţii îşi pun mâna în dreptul inimii, vrând parcă să simtă mai bine efectele acestei muzici trapeutice. O femeie mi-a mărturisit că avea o migrenă înfiorătoare când s-a oprit să-mi asculte muzica. După zece minute se simţea excelent. Era plină de energie.
– „Doctorul de suflete” cum i se mai spune, compozitorul si interpretul Gheorghe Iovu este un deschizator de drumuri in meloterapie, nu numai in cea romaneasca, ci si in cea mondiala, muzica creata de el fiind folosita in 17 centre medicale din lume. Piesele sale ii vindeca pe bolnavi sau le amelioreaza starea de sanatate, alina sufletele, spiritele le invioreaza, pe betivi ii trezeste din betie, face plantele sa dea recolte in sere mai bogate si mai frumoase, iar in Germania femeile nasc pe piesele sale.
Cu modestia-i caracteristica nu ii place sa povesteasca despre sine. Vorbeste despre el partenera sa de concerte, Geta Heimerl, scriitoare, care compune povesti, atat adresate copiilor cat si adultilor. Povesti cu talc, despre care oamenii spun ca ii ajuta sa gaseasca raspunsuri la intrebarile lor si sa se dezvolte personal, uneori cu functie vindecatoare, alteori de cunoastere.
-De unde a pornit totul si cum v-ati descoperit talentul?
Gheorghe Iovu: De mic mi-a placut muzica, am cantat la chitara, cat timp am facut scoala de canto si, dupa Revolutie mi-am cumparat instrumente mai specializate, intrucat s-au deschis granitele. Am luat un sintetizator si am inceput sa prelucrez melodiile pe care le aveam in minte, dar nu puteam sa le cant inainte, decat daca as fi avut orchestrator. Dar in primul si in primul rand trebuie sa pui mult suflet, in acest tip de muzica, altfel nu transmiti nimic.
-De ce tocmai muzica terapeutica?
Gheorghe Iovu: Dupa ’90, am discutat cu niste specialisti care au ascultat muzica aceasta si spuneau ca este o adevarata terapie. De aici a pornit totul. Dupa 90.
Geta Heimerl: Un medic din Timisoara, in urma cu peste 20 de ani, care a pus aceste piese pacientilor lui, a observat schimbari in evolutia starii de sanatate a acestora si a hotarat sa introduca aceasta muzica in schema de tratament. Dl Iovu a cantat la invitatia lui in centrul in care acesta trata. Asa a ajuns sa fie denumita muzica terapeutica, muzica dlui Iovu.
-Muzica de acest gen are intr-adevar un rol vindecator sau doar amelioreaza starea de sanatate?
G. I.: Aceasta depinde de fiecare om in parte. Fiecare este ca si amprenta, unicat, si depinde daca crede in asta. Nu eu vindec, ci persoana se vindeca, daca ea crede in acest sunet in momentul cand cand canti, este ca si cum ai oferi si persoana ar primi, este ca si cum ai intinde o mana si intinde si el mana, atunci efectul este foarte bun.
G. H.: E important ca omul acela sa aiba o deschidere. Sa o simta. In momentul in care simti ceva, incepe sa iti placa si cand iti place, incepe sa lucreze in tine.
-Explicati, va rog, mai detaliat mecanismul prin care muzica are un rol atat de benefic asupra fiintei umane.
G. I.: Nu este ceva stiintific, este atat de simplu, sunt anumite sunete care vin de la sine, este gratie unei inspiratii venita de sus, de multe ori nu stiu ce urmeaza, nu este ceva voit. Practic sunt informatii pe care le primesti si le daruiesti, si daca le daruiesti cu sufletul si persoana le primesti cu sufletul.
G.G.: Cercetatorul japonez Masaro Emoto, foarte cunoscut la noi in tara a facut anumite studii de cristalizare a apei. Si a recunoscut ca muzica hard rock, induce o stare de durere in apa, care parca e sparta. Tot el a demonstrat ca muzica de acest gen, cum e si cea creata de dl Iovu face ca apa sa cristalizeze foarte frumos, rezultand niste cristale uluitor de frumoase, armonioase si simetrice. A demonstrat astfel, ca acest gen de muzica aduce o incarcatura deosebita corpului, atat celui uman, cat si celui animal. Mai ales daca tinem cont de faptul ca omul este 70% apa, putem intelege importanta acestor sunete in viata noastra.
-Dar din punct de vedere stiintific, cum se explica rezultatele benefice?
G. G.: Un grup de cercetatori americani si rusi au demonstrat ca muzica dlui Iovu ajuta la remodelarea matricei ADN-ului. Asa s-ar explica anumite vindecari miraculoase.
-Cum a fost cand ati compus prima piesa de acest gen?
G. I.: Era ceva special. Simteam ca imi da fiori. Compuneam inainte muzica usoara si folk. Si anumite piese pentru chitara, le cantam orchestral si simteam ca iese ceva deosebit, si mi-au ramas in memorie si dupa revolutie am inceput sa le orchestrez. Asa s-au nascut aceste piese.
-Cand va apare urmatorul album si cum se va numi acesta?
G. I.: Lucrez acum la un album nou, se va chema Program P77. Este un program special terapeutic de reechilibrare, care s-ar putea sa fie unic pe glob, e posibil sa fie doar o singura melodie, sau un program special de repetare, pe care cu cat il asculti mai mult, si tot vrei sa il asculti si sa descoperi lucruri noi.
Sper sa fim cunoscuti si sa fim recunoscuti, pentru ca suntem singura tara din lume care venim cu acest gen de muzica. Exista de altfel muzica terapeutica pe glob garla, dar vorbesc de reale imbunatatiri ale starii de sanatate, vorbesc de efecte.
-Piesele dvs sunt folosite in mai multe centre din tara si din straintate. In care tari?
G. G:. Exista 17 clinici private in diferita tari din lume, printre care Germania, Italia si SUA, care folosesc muzica dlui Iovu. In Germania si in Italia se naste pe muzica lui, iar copilul asculta muzica pana la iesirea din spital.
-Care este impactul acestor piese in alte tari, mai indepartate, spre exemplu din Asia?
G. I.: La muzica aceasta nu conteaza ca esti chinez, japonez sau de alta nationalitate. Reactia este fantastica. La Arad, cand am facut un test cu fragmente din noul album, P77, se opreau oamenii pe strada si se intrebau uimiti ce este asta. A venit la un moment dat cineva din Irlanda, care a ramas acolo ascultand pana la finalul concertului. Am ajuns sa organizez in Germania cu ajutorul unui preot de acolo, un concert in decurs de 50 de minute, datorita faptului ca m-au auzit cantand la o clinica. Aici iti trebuie o luna pana organizezi un concert.
– Ce planuri de viitor aveti?
G. I.: Sa lansam acest program, P77, prin care sper sa fim recunoscuti si cunoscuti in toata lumea. Nu e vorba de o anumita categorie de afectiuni, de varsta, sau socioprofesionale.
-Care este reactia oamenilor? Ce povestesc ei despre starea lor de sanatate, ascultand aceasta muzica?
G. H.: Dl. Iovu a avut feed-back-ul miilor de oameni care au participat la concertele lui sau au ascultat muzica lui pe CD-uri. Are sacose de agende unde oamenii scriau ce simt, ce imbunatari s-au produs in vietile lor, ascultand aceasta muzica. Ulterior au aparut mesaje pe telefonul mobil in care oamenii isi spuneau impresiile.
Si-a vindecat mana
G. G.: Am „vazut” pe viu ce se intampla. Spre exemplu, la Constanta, unde dl Iovu a cantat timp de aproximativ trei sferturi de ora intr-o sala, la un moment dat s-a ridicat o doamna pe la 50 si ceva de ani, care mi-a spus ca este invatatoare si ca ei i s-a intamplat o minune la acel spectacol. Am intrebat-o „De ce? Ce s-a intamplat?” Si ne-a povestit urmatoarele „Stiti, eu cand eram in clasa a VI-a, am avut un accident in urma caruia am fost operata la mana si nu mai puteam folosi mana”. Practic nu a putut sa isi deschida bratul si palma o vreme indelungata, ramanand anchilozata pana la varsta de 50 si ceva de ani. In momentul in care a inceput dl Iovu sa cante, ea a inceput sa simta furnicaturi in mana si, cu mirare, si-a dat seama ca ea poate deschide palma. A deschis palma, a putut intinde mana, si ne spunea, fericita, „Va dati seama? Eu cand cumparam paine nu puteam sa iau restul in palma”.
A reusit prin piesele compuse de Iovu
G. G.: Imi amintesc de un alt caz, petrecut in urma cu vreo trei ani, tot in Constanta, la un alt spectacol de-al dlui Iovu. Un fost capitan de vas ne-a spus ca a avut un accident de vapor in urma caruia mare parte din creier i-a fost distrusa, a urmat luni si luni de sedinte de recuperare. L-am intrebat cum mai facea fata la drumuri, la boala s i cum a reusit sa se vindece. Si a raspuns ca in mare parte datorita muzicii dlui Iovu. Niste prieteni i-a povestit de muzica lui si i-a rugat sa ii cumpere cateva CD uri de muzica pe care le asculta in fiecare seara.
Copiii invata mai repede
G G.: La o conferinta la Academia Militara din Bucuresti se spunea la un moment dat ca sunt locuri in lume unde copiii invata pe muzica lui. Copii cu un coeficient de inteligenta normal reusesc sa memoreze aproximativ 200 decuvinte dintr-o limba straina, intr-un timp mult mai scurt.
Au pictat pe muzica
G. G.: Anul trecut, la Tulcea, la Manastirea Cocosul, la plecare, staretul manastirii mi-a aratat lacasul de cult si m-a intrebat. „Va plac picturile acestea? Sigur ca da, am raspuns. Stiti cum au fost pictate? Pe muzica dlui Iovu. Au venit pictorii si au spus: Stiti noi nu putem lucra daca nu avem muzica dlui Iovu, sa ne potenteze. Eu aveam trei CD-uri ale dlui Iovu si m-am gandit sa le pun acolo”, a povestit staretul manastirii.
Legume mai frumoase
G. G.: O alta intamplare hazlie s-a petrecut la un alt concert. O femeie ne-a povestit cum, punand muzica dlui Iovu plantelor din gradina, a avut cele mai mari si mai frumoase recolte de legume. „De dimineata pana seara le puneam muzica in sera. Iar cand m-am dus cu ele la vanzare erau cele mai frumoase de pe piata”, relata femeia.
„Am trait fericirea”
G. G.: La un alt concert, la un azil de batrani, la finalul concertului am intrebat asistenta cum li s-a parut si ce au simtit. Unul dintre batrani s-a ridicat in picioare si a spus „Am trait fericirea”.
Altcineva spunea ca muzica aceasta traieste in tine si cand nu o mai asculti. Este de ajuns sa te gandesti la ea si ea lucreaza in continuare. Practic il ajuta pe fiecare om sa se apropie de partea divina din el.
Copiii isi trag parintii si bunicii de maini sa stea la concerte in parcuri, iar in jurul sau pisicile si cateii vin sa il asculte pana la finalul reprezentatiei. Odata o pisica nu a mai vrut sa plece din bagajele lui, in care se aciuase cat timp Iovu a cantat intr-un parc. Gheorghe Iovu are deschise doua cabinete de meloterapie in Timisoara, fiind primul compozitor de gen din Romania. A lansat pana acum 10 CD-uri cu piese de muzica terapeutica, dintre care amintim: „Pasi spre univers”, „Trecerea timpului”, „Calea spre lumina”, „Nostalgie”, „Impacare”, „Clipe de bucurie”, „Armonii”"
Pentru mai multe detalii despre cum  poti folosi muzica in armonizare si ascesniune spirituala, urmareste cursul SUCCESUL CA STIL DE VIATA - MODULUL 10 .
   Cu drag,
Terapeut holistic & Life Coach
Tel: 0746 165 813
E-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA DRAGOMIR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu