duminică, 26 iunie 2016

Cum sa devii vegetarian (sanatos!)


Din ce in ce mai multi isi pun acum in gand sa renunte la produsele de origine animala, nu doar pentru ca este "un trend" , dar si pentru ca sistemul lor intuitiv le spune ca se simt mai bine asa si pentru ca nici corpul nu mai face fata unor meniuri mai "heavy". Asa ca multi dintre cei pe care ii cunosc au ales aceasta optiune alimentara.
Ce trebuie stiut, insa, este ca in dieta vegetariana aportul de vitamine, B-uri si alti nutrienti cu care corpul tau era obisnuit din alimentele de origine animala vor trebui inlocuite cu surse de origine vegetala care sa completeze necesarul energetic.
Am intalnit pacienti, cursanti sau prieteni care confundau alimentatia vegetariana cu o cura de slabire si, de la mese copioase cu alimente de toate felurile treceau brusc la...salate! Pentru cei care si-au obisnuit ani de-a randul corpul cu alimente mai grele, riscul este de a soca organismul, care se simte brusc infometat si dezvolta carente de nutrienti.

De aceea, propunem o trecere inteleapta si responsabila la meniul vegetarian, adica o alimentatie care sa includa surse sanatoase de proteine, alimente bogate in B-uri, seminte si alimente care contin Omega, precum si toti ceilalti nutrienti de care corpul are nevoie.
In plus, pentru ca mancarea pentru multi este si o bucurie, nu doar o necesitate, asigura-te ca iti diversifici meniurile si te bucuri de alimente cat mai gustoase. Pe langa sanatatea fizica pe care meniul vegetarian ti-o aduce, e bine sa ai si tonusul moral al unui om care se simte bucuros si hranit dupa masa. Asta pentru ca in mentinerea unei alimentatii usoare si sanatoase starea emotionala este foarte importanta. Ai aici retete interesante cu ingrediente vegetariene. M-as bucura sa iti ofer personal retete in acest sens, dar de o vreme gatitul si mancatul in cazul meu inseamna in mod preponerent smoothie-uri si fructe, asa ca nu as vrea sa va plictisesc :)
De asemenea, daca vrei o informatie corecta si completa despre sursele proteine in vegetarianism, primesti in format PDF brosura "Proteinele in alimentatia vegetariana", creata special pentru a oferi informatie de calitate in acest domeniu.
O alta carte care te ajuta cu expicatii practice dar si cu sustinerea energetica in vegetarianism este "Pasi pentru o viata seducatoare", creata special pentru cei care vor o dieta mai usoara.

Si daca mai ai nevoie de argumentatie si documentatie pentru a te decide, aici ai o lista e documentare in domeniu.

EnJOY!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu