luni, 26 septembrie 2016

Cum sa mentii echilibrul corp-minte-emotii-suflet

Dupa ani de practica in dezvoltarea personala, in care am inclus si exercitii spirituale pentru minte si corp: meditatie, yoga, Chi Kung s.a., am aflat ca exista cativa factori esentiali in mentinerea echilibrului minte-corp-emotii-suflet. Acesti factori ne ajuta atat in bussiness/job – aducand mai multa claritate, perseverenta si putere de decizie – cat si in viata personala; iar echilibrul in relatii si echilibrul cu noi insine au un rol hotarator in modul in care functioneaza profesia/bussiness-ul in care activam. Acesti factori sunt:
Stima de sine: mai exact, constienta a ceea ce esti si a valorii aduse de ceea ce esti pentru viata celorlalti.
Increderea in sine: deriva din prima si are legatura cu perceptia de a te simti acceptat, binevenit si adecvat in locurile si grupurile cu care lucrezi, dar isi are radacinile in a te accepta si a te iubi pe tine insuti, independent de realizarile tale.
Starea de deschidere: poti sa ai o stima de sine si o stare de incredere bune, dar mai este un ingredient important care face ca relatiile si bussiness-ul tau sa fie armonioase: starea de a fi deschis/a – in minte si inima – fata de oameni, situatii, oportunitati si concepte noi. Starea asta deriva din a avea atitudinea unui copil in fata vietii, cu sentimentul ca fiecare moment sau om e complet nou si cu o constienta ca de fapt nu stii nimic, ci descoperi totul cu fiecare pas fiindca totul se transforma cu fiecare pas. Suna zen, dar asa este in realitate viata, iar perceptia cadeja stii te poate tine departe de a descoperi si a te bucura de lucrurile nou venite in viata ta.
Cum aducem factorii astia in viata noastra?
Primul pas este intentia de a mentine mereu o conexiune buna intre minte corp emotii si suflet: sunt oameni care se “duc” prea mult in munca, refugiindu-se in minte, ori se ratacesc in relatii si emotii, neglijand alte aspecte ale vietii lor, sau “fug” in spiritualitate, pe principiul “neti-neti”, negand anumite aspecte ale vietii de zi cu zi. Oricare dintre aceste situatii nu este echilibrata, pentru ca intr-o lume a tuturor posibilitatilor trebuie sa fim completi si sa jonglam cu toate aspectele noastre.
Cum?
Mentinerea unui ritm bun intre exercitiile pentru corp, momentele de introspectie pentru suflet, timpul in familie si cel acordat job-ului ne aduc rezultate optime si echiibru. O buna prioritizare si o clara focalizare a atentiei in fiecare directie in parte, pe rand (familie, sport/corp, spiritualitate/introspectie, job) sunt, iarasi, importante. Atentia acordata alimentatiei si emotiilor (le pun impreuna pentru ca se influenteaza reciproc) este de asemenea esentiala in mentinerea echilibrului. Si o constanta deschidere spre a afla lucruri noi si spre a vedea lucrurile dintr-o alta perspectiva.
Si pentru ca mereu am spus ca mi-ar fi placut sa invat lucrurile astea de mica si inca visez ca toti copiii sa aiba acces la o astfel de pregatire de la varste fragede, am creat un playlist cu exercitii de echilibru pentru copii – pentru corp, minte, emotii si suflet.
Iar pentru adulti recomandam conferinta “CORP: Echilibru, Energie si Sanatate” , cu Andy Szekely si cartea “Pasi pentru o viata seducatoare”, scrisa de mine, care ofera solutii pentru echilibru si o viata mai buna in toate aspectele ei.
EnJOY!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu