marți, 30 iunie 2015

Pasi spre alimente neprocesate

Programul  de mai jos este aleatoriu iar ritmul lui poate fi adaptat la fiecare, in functie de viteza cu care vrei sa faci schimbari in viata ta.
Ideea de baza este, insa, ca odata ce ti-ai propus sa-ti usurezi dieta, sa urmezi perseverent/a aceasta intentie. Ritmul poate fi chiar mai rapid decat in programul de mai jos, iar daca simti sa schimbi putin ordinea lucrurilor, e ok, numai sa te tii de treaba.
Pe parcusul schimbarii alimentatiei te pot ajuta si plasturii de detoxifiere pe care i-am recomandat in articolul anterior, care scot din organism toxinele  "responsabile" cu tendinta ta de alege alimente nepotrivite (da, unele alegeri alimentare sunt generate chiar de excesul de toxine din corp!). De asemenea, iti recomand si cursul Optimizarea dietei+ cartea Pasi pentru o viata seducatoare, create special pentru a ajuta in astfel de situatii.

Si acum...programul: 
"Schimbarile de dieta pot fi dure. Este de departe unul dintre subiectele cele mai mari pe care le discut cu oamenii cand vine vorba de intrebari despre cum sa faci schimbari sanatoase ale stilului de viata. Una dintre cele mai dure parti? Suntem dependenti de multe alimente si de felul cum ne fac ele sa ne simtim. Este important sa scapam de alimentele procesate, intrucat ele contin o gramada de ingrediente care sunt foarte rele pentru sanatatea noastra si cauzeaza multe boli cronice. Lucruri precum colorantii artificiali, indulcitorii, conservantii si ingredientele de slaba calitate sunt o reteta pentru o sanatate subreda.
Anumite alimente precum zaharul sau cafeaua, de exemplu, vin cu anumite “calitati” ce creaza dependenta, asa ca incercarea de a renunta la ele sau la alte alimente poate fi dificila. In alte cazuri, s-ar putea aceste substante  sa nu fie responsabile de dependenta, ci mai degraba modul in care respectivul aliment te face sa te simti, sau rutina si obiceiul format de a-l manca. In timp, asociem acest sentiment cu “ok, sunt plin, este timpul sa nu mai mananc”. Iar atunci cand mananci alte alimente care furnizeaza toti nutrientii si energia de care ai nevoie, dar nu te fac sa te simti la fel de plin, incepi sa te simti de parca esti inca flamand sau poftesti la senzatia de “plin”. Asta poate fi una dintre partile cele mai dure atunci cand faci schimbari de dieta alimentara.
Fiecare dintre noi raspundem in mod diferit la schimbarile de alimentatie, intrucat toti avem nivele diferite de motivare si de vointa. Pentru unii dintre noi, o schimbare brusca, insotita de senzatii neplacute, este o optiune, in timp ce altii o iau mai lent si lasa corpul sa se adapteze intre timp.
In oricare dintre variante, este important sa faci pasi spre imbunatatirea a ceea ce introducem in corpurile noastre, intrucat acestea sunt elemente cheie in determinarea starii noastre de sanatate. Emotiile si gandurile sunt si ele importante, dar vom lasa deoparte asta pentru acest articol.
Deci, cum putem sa ne lasam de alimente procesate printr-un mod facil? Aici este un plan simplu pe care il poti pune in practica in cate o saptamana la rand. Dupa circa un anotimp, ar trebui sa fii gata sa continui sa mananci sanatos si curat. Desigur, poti accelera acest proces pe cat de mult doresti, pentru a parcurge si mai rapid traseul schimbarii.
In aceasta metoda se incepe saptamana de saptamana si in fiecare saptamana te concentrezi asupra a ceva nou. Pe masura ce pui in practica ceea ce ai nevoie sa ajustezi in respectiva saptamana, treci la saptamana urmatoare, dar continui cu si mai multa renuntare la ce ai inceput sa renunti saptamana anterioara.
Saptamana 1: Mananca doua fructe si/sau legume la fiecare masa. Pentru ca mananci minimum doua fructe sau legume diferite (preferabil organice) la fiecare mic dejun, pranz si cina, vei aduce aportul de fructe si legume din dieta destul de sus incat sa incepi sa atingi minimul recomandat zilnic. Asta deja te va face sa te simti mai bine. Atentie fructele se consuma singure, intotdeauna inainte cu jumatate de ora de restul alimentelor.
Saptamana 2: Bauturi “adevarate”! Bauturile vor fi limitate la apa, ceai, kombucha sau kefir de apa, lapte de migdale, orez sau nuca de cocos, si suc REAL de fructe si legume. Asta inseamna sucuri din fructe continand doar fructe si apa. Nu zaharuri sau indulcitori artificiali, concentrate, conservanti, etc… Stiu ca ar parea dur la inceput, dar tine-o asa si vei observa o mare diferenta. Daca totusi bei cafea, limiteaza-te la o singura ceasca zilnic.
Saptamana 3: Carne – daca mananci carne, incearca sa consumi doar cea a animalelor crescute local si organic. Consumul de carne va fi de asemenea limitat la 2-4 portii pe saptamana, si nu va deveni “punctul focal” al mesei. Carnea este consumata excesiv in special in cultura noastra. Oamenii nici macar nu au nevoie sa consume carne, si totusi noi o mancam din extrema abundenta, ceea ce duce la boli de inima. Cu cat o limitezi mai mult , cu atat mai bine.
Saptamana 4: Taie pe cat de mult posibil din meniu alimentele de fastfood si cele prajite in baie de ulei. Evitarea acestora este foarte importanta, intrucat mancarea de fastfood contine o gramada de chimicale in . Daca poti sa tai din meniu si alimentele prajite in baie de ulei, va ajuta foarte mult la renuntarea la uleiurile nesanatoase.
Saptamana 5: OK, a trecut aproape o luna si acum este timpul pentru a face un pas  foarte important. Observa cum te-ai simtit pana acum. Observi diferente in energia pe care o ai? Durerile de cap si cele localizate in alte parti au sporit ori s-au micsorat? Te simti mult mai constient pe plan mental? Observarea diferiteleor moduri in care te simti te va face sa vezi daca, corpul tau s-ar putea sa treaca prin sindromul de abstinenta, sau poate daca tu erai dependent mental de alimente si acum poftesti sa le reintroduci in dieta. Asta este un mod bun de a vedea pur si simplu cum te simti in timp ce continui cu ceea ce ai facut pana acum.
Saptamana 6: Incearca doua alimente integrale complet noi. Alimentele integrale sunt alimentele care au ramas neatinse in starea lor naturala si nu li s-a adaugat nimic. Deci te poti duce la magazin si poti alege cateva alimente integrale complet noi pe care sa le incerci. Asta te va face sa descoperi noi mancaruri preferate de care sa te bucuri.
Saptamana 7: Taie din meniu alimentele etichetate cu continut redus de grasimi, usoare sau produse alimentare fara grasime. Motivul pentru acest lucru este ca in procesul producerii alimentelor cu continut redus de grasimi sau fara grasime, de cele mai multe ori sunt adaugate in ecuatie zaharuri si carbohidrati, de aceea multi oameni tot castiga in greutate cand mananca aceste produse. Timp de ani de zile am vazut ca aceste produse nu actioneaza in sensul scaderii in greutate. Este vorba de a manca pe cat de mult posibil alimente integrale.
Saptamana 8: Consuma cereale 100% integrale sau paine din cereale incoltite. Faina alba este intr-adevar un lucru foarte dur de digerat pentru corp. Chiar si painea din grau integral nu este cu mult mai buna. Cu cat este mai sanatoasa painea pe care o mananci, cu atat mai usor este pentru corp sa o poata digera si sa iti mentina intestinele fara gluten, astfel incat sa poti absorbi mai usor nutrientii. Daca poti limita cantitatea ingerata de paine la doua-trei felii la fiecare cateva zile, ar fi un mare pas inainte.
Saptamana 9: Inceteaza sa mananci atunci cand te simti plin. Asta este corelat cu ceva mentionat mai inainte; cand te simti plin in timpul unei mese, preia sugestia corpului tu si inceteaza sa mananci.
Saptamana 10: Scoate din meniu indulcitorii rafinati sau artificiali. Acesta este probabil unul dintre pasii cei mai mari de facut. Efectele indulcitorilor precum aspartamul si siropul de porumb cu inalt continut de fructoza asupra corpului tau este atat de socant, incat ar trebui sa fie ilegal. De fapt, aspartamul a fost ilegal pentru un timp indelungat, pana cand oamenii care nu trebuie au ajuns la putere si l-au facut din nou legal. De asemenea incearca si renunta la zaharurile rafinate precum zaharul alb, zaharul brun, sucanatul, splenda stevia, agave, siropul de porumb, tot cel de porumb cu inalt continut de fructoza, siropul de orez brun, si sucul de trestie de zahar. Foloseste lucruri precum mierea, zaharul din nuca de cocos, si stevia pentru a te indulci.
Saptamana 11: Taie de pe lista lucrurilor pe care le consumi uleiurile rafinate. Cu cat sunt mai procesate uleiurile, cu atat devine mai rau pentru corp sa le consume. Renunta la uleiurile hidrogenate, margarina si alte astfel de forme denaturate de ulei vegetal. Concentreaza-te pe uleiurile mai bune, organice si presate la rece precum cel de masline, in sau de canepa in salate sau ulei din nuca de cocos.
Saptamana 12: Mananca alimente cultivate local. Fa tot ce poti pentru a include alimente cultivate local si pe cele organice in mesele pe care le iei, pe cat de mult este asta posibil. In functie de sezonul agricol, poti gasi lucruri precum fructe, legume, oua, cereale, nuci si indulcitori precum mierea.
Saptamana 13: Nimic artificial! Acum este momentul in care scoti din meniu tot ce este artificial, precum colorantii, indulcitorii si aromatizantii. Ar trebui sa fii deja la jumatatea drumului cand incerci sa faci asta.
Saptamana 14: Nu mai mult de 5 ingrediente! Cand alegi alimente la pachet, uita-te sa nu contina in total mai mult de 5 ingrediente. Asta de obicei va insemna ca vei capata un produs mai putin procesat si mai natural. Da, nu va tine la fel de mult, dar este unul bun!
Chiar daca nu reusesti sa faci toti pasii din acest program, gandeste-te ca pentru a incepe sa mananci mult mai sanatos este nevoie sa faci primele schimbari, primii pasi. Schimbarile in bine vor aduce alte schimbari in bine. Cauta progres nu perfectiune si totul va fi bine."
Cu drag,
Terapeut holistic & Life Coach
Tel: 0746 165 813
E-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA DRAGOMIR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu