luni, 15 februarie 2016

Soarele si serotonina (hormonul fericirii)



 Atat in cazurile de depresie, cat si in situtiile de vitalitate scazuta, lipsa poftei de viata si chiar lipsa de inspiratie (in cazul artistilor), se recomanda frecvent expunerea la soare. In terapia Soul Healing beneficiez adesea de consilierea angelica si primesc uneori ca principale recomandari pentru interlocutor...petrecerea timpului liber in natura (parcuri/gradini) si asta pentru ca in cadrul unor astfel de plimbari poti beneficia din plin de razele soarelui dar si de toate darurile pe care natura le are: detoxifiere energetica, reimprospatarea tonusului, curatarea plamanilor etc.
Iata ce spune despre soare Prof. Psiholog Doreen Virtue, Phd. specializata in terapie angelica:  

Lumina soarelui pătrunde în corp în principal prin ochi, care direcţionează lumina către glanda pineala din creier. Glanda pineală foloseşte apoi lumina soarelui pentru a produce acest hormon folositor, melatonina, care declanşează producerea de serotonină.
Serotonină este importantă pentm a ne păstra calmi, ajutându-ne să dormim bine noaptea, diminuând simptomele premenstruale şi incontinenţa urinară şi reducând pofta de carbohidraţi. Deoarece multe din medicamentele psihoactive acţionează prin creşterea serotoninei, expunerea la soare ar putea duce la reducerea folosirii acestor medicamente.
Studiile au demonstrat ca ochelarii de soare, lentilele de contact şi ochelarii de vedere modifică capacitatea ochilor noştri de a percepe razele soarelui. Când purtăm ochelari de soare, creierul nu realizează care este gradul nostru de expunere la soare, încât nu secretă la fel de multă melatonina ca atunci când se află în plină lumină. Melatonina, care ne face să ne bronzăm, ne oferă şi protecţia naturală împotriva soarelui. Corpul nostru nu realizează că se află într-o maximă exounere la soare atunci când purtăm ochelari de soare, prin urmare nu-şi va produce mijloacele naturale de apărare care să împiedice arsurile solare. Asta se întâmplă deoarece ochii ajută corpul să ajusteze producţia de melatonina în funcţie de expunerea la soare. Melatonina oferă protecţia naturală împotriva soarelui. Sticla de orice fel - fie că vorbim de sticla ferestrelor, parbrizele maşinilor, ochelarii de vedere, lentilele de contact sau ochelarii de soare - filtrează şi împiedică pătrunderea razelor sănătoase de soare.
Biologic vorbind, suntem făcuţi să fim expuşi la soare pentru a fi sănătoşi şi fericiţi. Pigmenţii noştri din hemoglobina (globulele roşii din sânge) sunt virtual identici cu clorofila din plante. Clorofila absoarbe lumina soarelui şi o transformă în energie şi hrană pentru creşterea şi sănătatea plantei. în mod asemănător, corpul nostru are de câştigat de pe urma expunerii la soare.
Aşadar, să ne bucurăm de o cantitate moderată de lumină solară dimineaţa sau după-amiaza târziu (când razele ultraviolete nu sunt prea puternice), fără ochelari de soare sau ecrane de protecţie pare să fie foarte important pentm sănătate. Cei care lucrează în birouri, cei obligaţi să stea în casă sau pacienţii spitalizaţi ar face foarte bine să deschidă geamurile şi să permită luminii soarelui să pătrundă, dacă este posibil. Dacă aceasta nu se poate realiza practic, o plimbare afară, în timpul pauzei, este o idee bună.

Cremele de protecţie nu sunt panacee, deoarece studiile arata ca oamenii stau astfel mai mult timp in  soare decât este recomandat, ei presupunând că substanţele de protecţie îi vor proteja. Aceste substanţe ce se găsesc în comerţ sunt încărcate cu substanţe chimice pe care porii Ie absorb în organism. Aceste loţiuni blochează şi razele ultraviolete, care sunt importante în producerea şi absorbţia vitaminei D, precum şi în scăderea presiunii (tensiunii) sanguine şi a colesterolului."(Doreen Virtue  - Terapia cu ingeri)

Cu drag,
Cristiana Dragomir Eltrayan
Terapeut holistic & Life Coach
Tel: 0746 165 813
E-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA DRAGOMIR ELTRAYAN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu