sâmbătă, 3 ianuarie 2015

Copiii si perioada divortului

           
  In momentul in care doi oameni au decis ca relatia lor trebuie sa ia sfarsit, aceasta e o chestiune care ii priveste doar pe ei si poate fi facuta in armonie si intelegere, fara a-i afecta pe cei din jur.
             Dintre toate formele de încheiere a unei relaţii, cea mai complicată pare să fie divorţul, dar chiar şi aici pot exista moduri civilizate şi armonioase de a finaliza demersurile.
Am simţit să abordez subiectul copiilor implicaţi într-un divorţ deoarece, după ce am acordat consiliere mamei pe perioada divorţului ei (aveam 14 ani) şi pe perioada divorţului meu (14 ani mai târziu), precum şi după multe şedinţe de terapie cu persoane aflate în situaţii similare, simt că sunt câteva lucruri de spus pe subiectul ăsta.
Copiii sunt cea mai sensibilă parte a ecuaţiei unui divorţ.Ei sunt atât de conectaţi cu părinţii lor şi atât de deschişi către aceştia (mai ales noile generaţii, extra-senzitivii), încât războiul interior al celor doi părinţi se reflectă asupra lor direct.De aceea este nevoie de multa diplomatie si tact in gestionarea relatiei cu cei mici pe perioada divortului.
Iata cateva puncte la care e bine sa te gandesti daca esti intr+o astfel de situatie:
1.                 Fie ca esti mama sau tatal copilului , aminteste-ti ca cealalta jumatate a cuplului care tocmai se inchenie face parte din fiinta lui la fel de mult ca si tine. Ati contribuit impreuna la crearea acestei vieti, prin urmare si celalalt are merite si locul lui in inima copilului. Orice afirmatie negativa la adresa mamei/tatalui sau ii afecteaza prifund perceptia si il poate marca pe mai tarziu. Pentru el, partenerul/a tau/ta este la fel de valoros ca si tine si este bine sa ramana asa. Aminteste-ti asta de cate ori te infurii si ai vrea sa-i povestesti celui mic despre ce a facut mama/tatal lui.
2.                 Evita sub toate formele sa proiectezi problemele tale asupra copilului. Sa ii povestesti experientele nefericite pe care le-ai avut cu mama/tatal lui nu il ajuta, nu il protejeaza, ci il afecteaza, deteriorandu-i perceptia despre frumusetea vietii si a cuplului. A-i povesti doar pentru a-l face constient de „pericolele” unei relatii nu il ajuta, in schimb ii pot rapi posibilitatea de a avea o experienta diferita de a ta, ceea ce e, in esenta, un act egoist. Lasa-l sa-si traiasca propriile experiente, iar tu incearca sa gasesti si sa ii prezinti partea frumoasa a relatiei tale cu tatal/mama sa. Asta il va ajuta nu doar pe copil, ci si pe tine- sa intelegi si sa parcurgi mai usor finalul relatiei.
3.                 Nu transformati casa intr-un camp de batalie. Evitati, atat in exterior cat si in interior (in mintea si sufletul vostru) sa va luptati unul cu altul. Macar de dragul copiilor. Ei simt tot ce se intampla in casa si in interiorul vostru  asa ca, de dragul lor, incercati pe cat posibil sa va echilibrati emotiile in aceasta perioada. Apelati la ajutor de specialitate daca nu reusiti pe cont propriu, parcurgeti un program de dezvoltare personala, sau de auto-echilibrare, discutati cat mai amiabil si mai deschis cu mama/tatal copilului pentru a va pune la punct neintelegerile si a armoniza situatia si, chiar daca ati decis sa nu ramaneti impreuna, amintiti-va lucrurile pentru care v-ati iubit si respectat si focusati-va asupra lor pe perioada finalizarii relatiei. Poate ajuta in acest sens cartea Pasi spre o viata seducatoare, in care veti gasi mai multe detalii pe teme de cuplu si chiar un capitol despre Cum sa renasti dupa divort.
4.                   Incercati sa creati momente cat mai agreabile pentru cei mici. Desi pentru voi este o perioada grea, nu uitati ca si ei resimt in egala masura dificultatea situatiei... Faceti impreuna lucruri frumoase si distractive, oferiti-le,poate un „bonus” de atentie si iubire in aceasta perioada(fara a va lasa coplesit/a de sentimente de vinovatie fata de ei) ,  oferiti-va bucurii alaturi de ei si momente placute: dans, parcuri de distractii, cinematograf, poate un nou animal de casa. Toate acestea va vor hrani sufletul in egala masura si vor face aceasta perioada mai usoara, si pentru tine si pentru ei.
5.                   Evitati - cu orice pret – sa va revarsati mania sau frustrarea asupra lor. As spune chiar ca , dimpotriva, sa fiti extra-ingaduitori. Pentru ei e o perioada foarte sensibila, cu multe neintelegeri si turbulente, asa ca – desi este greu si pentru voi – incercati sa o faceti cat mai agreabila si sa va transformati emotiile negative in stari armonioase. Va poate ajuta exercitiul ghidat „Curatarea si recalibrarea corpului emotional” de la sectiunea Meditatii ghidate a acestui blog sau alte tehnici din acea sectiune.
6.                   Explica ti-le situatia intr-un mod cat mai amiabil si mai pozitiv, fara a va blama partenerul si fara a va auto-invinovati. Este important ca ei sa stie ca, desi convietuirea ta cu mama/tatal lor se incheie, totusi relatiile dintre voi raman armonioase si aveti o atitudine pozitiva fata de celalalt parinte. Si nu incercati sa-i mintiti: daca lucrurile nu stau asa, este bine sa va gasiti motive pentru care s ava stimati in continuare fostul/a partener/a, inainte de a incepe discutia cu cei mici. Unul dintre motive ar fi ca v-a ajutat sa le dati viata, ceea ce e un mare dar pentru amandoi. Este necesar sa fiti sinceri pentru ca ei au barometre foarte puternice in privinta neadevarului.
7.                   Explicati-le ca nu e vina lor. Copiii se simt adesea responsabili cand unul dintre parinti pleaca. Mai ales la varste fragede, daca inca nu inteleg intreaga situatie, copiii pot decodifica plecare unuia dintre parinti drept un raspuns la comportamentul lor. Unii se simt neiubiti sau cred ca nu au fost suficient de buni doar pentru ca parintii au ales sa divorteze. Se gandesc ca daca s-ar fi comportat mai bine sau daca n-ar fi facut anumite lucruri, parintele ar fi ramas alaturi de ei... Sistemul mental al celor mici este atat de fin si sendibil incat trebuie abordata cu multa atentie comunicarea fata de ei in aceasta situatie. Consultati un consilier in probleme familiale daca simtiti ca lucrurile scapa de sub control.
Desi e o perioada complicata, totul se va aseza si se va linisti cu timpul, deci este important sa va pastrati echilibrul si optimismul in aceasta perioada de trecere, sa fiti cat mai aproape de sufletul copilului vostru. Permiteti si partenerului/ei sa ii fie aproape si nu faceti din custodia copilului o vendeta personala, ci ramaneti constienti ca pentru copil amandoi sunteti la fel de importanti.

Pentru consiliere pe aceasta tema ma puteti gasi la datele de mai jos.

Cu drag,

Tel: 0746 165 813
E-mail: cristiana.dragomir999@gmail.com
Youtube:CRISTIANA DRAGOMIR 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu